tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulun taikaa, porkkanoitten aikaa

Tämä jouluisen reseptin olen varmaan ennenkin tänne kopsannut, mutta menköön kun aina vaan jaksaa naurattaa, miten sielun silmillä näkee leipurin humalatilan etenemisen.

HEDELMÄKAKKU

2 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuivattuja hedelmiä
1 tl suolaa
1 dl fariinisokeria
4 rkl sitruunamehua
pähkinöitä
2 pll viskiä

Ota esiin suurehko kulho. Tarkista maistamalla viskin laatu. Kaada mittaan
1 dl viskiä ja juo se. Toista. Laita sähkövatkain päälle. Maista viskiä
uudelleen varmistaaksesi, että se on korkealaatuista. Sekoita 1 dl voita
laajassa sameahkossa kulhossa, lisää 1 rkl sokeria ja vatkaa taas.
Varmista, että viski on vielä hyvää. Kuo uusi jupillinen. Käännä vatkaaja
poish päältä. Riko kaksi kanaa ja lishäå kulhoon, shamoin kuihvatut
hedelmät. Vatkaa kääntäjä taash päälle.

Jos heivatut kudelmat jäävät kiinni kulhoon, väännä irti muuvireisselillä.
Maishta shitten onko viski vielä herkeälaatuista. Shitten shiivilöi 2 dl suolaa -tai jotain. Ei oo nii nnöpönnuukaa.
Tshekkaa viski. Shiivi1öi shitruunamehu, lishää yksi ruoka. Lusikka. Shokeria tai jotain. Aivan shama, pentele.
Voitele uuni. Kkäännä kakkuvuokaa 220 asteeseen. Älä unoha
käännyttää vatkainta poish. Heitä kulho ikkunasta, tshe tshekaaahh taas vishki. Mee nukkumaa. Kuka ylipäätään viittii väshätä jotain pershkeleen hhetelmäkakkua?



Minä tein äsken oman perinnejälkkärini eli luumujäädykkeen. Siihen tulee kermalikööriä tönkköjäätymisen estämiseksi ja edellisen kokin tapaan pitää liköörin herkeälaatuisuus tietenkin testata. Ilmanko sitä jäädykettä on aina niin kiva tehdä.
Tein myös porkkanalaatikkoa ensimmäistä kertaa eläissäni. Saa nähdä minkälaatuista siitä tulee. Valkopippuri ainakin loppui kesken, mutta sille ei nyt voinut mitään ja muuten noudatin ohjetta.

Vein pojat lauantaina isälleen joulunviettoon ja palaavat Tapaninpäivänä. Kuusta yritettiin koristella ennen lähtöä, mutta kynttilät eivät toimineet, ei vaikka mitä tein. Vasta 24 vuotta vanhat värkit! En ymmärrä tätä kertakäyttökulttuuria. Eilen sonnustauduin haarniskaan ja kaiken uhalla painuin Prismaan etsimään valaistusratkaisua. Päädyin perinteisten kynttilöiden sijasta tähtiketjuun. Oikein nätti.

Jatsille tilasin tänään back on trackin. Reppana pudotti perinteiseen tyyliin kaikki karvansa ja nyt huomaa, että sitä palelee ja selkä kipuilee entistä enemmän palellessa. Toivottavasti loimesta on apua.
Hippaa ei palele. Sillä on ihmeellinen taito tiputtaa karvat pikkuhiljaa samalla uutta turkkia kasvattaen.

Marko tulee huomenna meille ja vietetään pyhät keskenään. Se on varmaan sitä laatuaikaa parhaimmillaan.

Joskus kauan sitten exän kanssa tehtiin monena jouluna kalkkuna tai hänhän se pääkokki oli. Päätin täksi jouluksi kokeilla kalkkunan valmistusta ihan omin nokkineni. Sain Katilta hyvän reseptin ja hänen amerikkalaiselta ex-anopilta vinkkejä valmistukseen. Eiköhän niillä eväillä pärjää. Ja jos se lintu päättää epäonnistua täysin syömäkelvottomaksi, olemme kuulemma tervetulleita Pekan ja Tanjan patojen ääreen.

Hyvää joulua kaikille lukijoille!
¡Feliz navidad y prospero año 2015!


PS. Huomasin hetki sitten, että porkkanoitten keittämisen jäljiltä eli viimeiset kolme tuntia on levy helottanut kolmosella. Miten tämmöisellä meiningillä tämä talo on yleensä enää pystyssä ja minä elossa?
Heti kun arki koittaa, ostan sammuttimen.

Ei kommentteja: