lauantai 5. syyskuuta 2015

Toka AVO ja hyvä mieli jatkuu

Kuopiossa jälleen, tällä kertaa Viiksi-areenalla Kurkimäessä. Järjestäjänä Kuopion palvelus- ja seurakoiraharrastajat ry ja tuomarina Tytti Lintenhofer.

Tänään ratkottiin myös australianpaimenkoirien rally-tokon rotumestaruus. Tosin se jäi meiltä hämärän peittoon vielä toistaiseksi, koska avoimella aloitettiin ja häivyimme paikalta piakkoin. Pari voittajaluokan rataa katsoin nähdäkseni miten ihmiset käskyttävät koiriaan eri tehtävillä.

Meillä meni hyvin alusta loppuun ja tarkoitan tällä nimenomaan tärkeintä työstettävää asiaa eli mielentilaa. Hippa oli hyvällä tuulella ja teki parhaansa. Se riitti 83 pisteeseen ja tuomarin kehuihin.

Rata näytti tältä:
(Kiitos Mariannelle kuvasta.)

Päivän teema oli vinous. Toisella kyltillä oli tehtävänä Istu, seiso, kierrä koira. Hippa ei vielä kovin hyvin osaa sivulla tehtäviä asennonvaihtoja ja seisominen meni vinoksi. Siitä -1 pois.

Kolmas kyltti oli Istu, askel oikealle, istu. Sekin jäi -1 pisteen verran vinoksi eli takapään käyttö ei vielä ole ihan kuosissaan.

Seitsemäntenä oli Vasen täyskäännös eli pk-kentiltä tuttu saksalainen täyskäännös. Olemme tehneet paljon eli ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, mutta oli sittenkin. Arvostelulomakkeessa lukee Tvä (Koira pyörähti ympäri) eli -10 väärin suoritetusta tehtävästä.

Luokan jälkeen tauolla tuomari selvitti asiaa eli Hippa ei kääntynyt oikeaan kuten piti, vaan teki silmukan vasempaan. Minne lie ollut menossa, huomasi minut ja tuli ripeästi sivulle.
"Tää oli harmillinen vähennys, mutta ethän sä voinut hoksata uusimista kun koira sooloili sun selän takana ja se oli niin nopea, että hyvä kun mekään sihteerin ja ajanottajan kanssa huomattiin että mitä se oikein teki", tuomari kertoi.
Jopas nyt jotakin.

Kymmenes kyltti oli Koira eteen, vasemmalta sivulle, istu. Meidän kompastuskivi ja pieleenhän se meni. Uusin, mutta silti tuloksena oli vino ja epätarkasti suoritettu tehtävä eli yhteensä -5.

Kommentit:
Hyvin ohjattu, ohjaaja tuntee koiransa. Epätark. huolimatta hieno suoritus. (Ja hymppä vielä perässä.)

Tätä Lintenhofer selvitti niin, että teen suoritukset koiran hyväksi. En ymmärtänyt ja pyysin selitystä.
"Tää on tosi hankala selittää, mutta esimerkiks noissa vinouksissa et suotta korjaile vaan siirryt eteen päin eli kokonaisuutena suoritus ei mene säätämiseksi. Ja säännöt on hallussa eli tiedät missä kannattaa uusia ja missä ei."
Totesin, että se tulee varmaan jostain alitajunnasta, koska tässä vaiheessa ei tosiaankaan ole niin tarkkaan säännöt selvillä paitsi noissa itsestäänselvissä virheissä.

Hippa kyllä opettaa kouluttamaan itseään tosi tehokkaasti, jos teki saman Jatsikin nuorempana.

Se on jo nähty paimenessa, miten tarkkaan Hippa lukee ohjaajan kroppaa ja tässä lajissa näkee yhtä tarkasti. Otan syyn kaikista virheistä omalle kontolleni. Ei tarvita kuin pieni väärä liike niin Hippa tottelee ensin asentoa ja vasta sitten ääntä ja haukkuu minut kun olen epälooginen. Ihan oikein mokomalle tunarille.

Seuraava koe on vasta lokakuussa Pieksämäellä, joten noita asioita ehtii viilata siihen mennessä.

Ei kommentteja: