lauantai 20. syyskuuta 2014

Kisoista startti uuteen harrastukseen

Kaksi vuotta sitten Patchcoat-leirillä Anne ja Mari perehdyttivät sekalaisen aussiejengin rally-tokon saloihin.

Muutama viikko sitten selailin kisakalenteria, josko lähtisi tokoilemaan toisen tai molemman kanssa. Jotain pitäisi tehdä aktivoituakseen, mutta tokoilussa Jatsin selkä on kovilla hypyn jälkeen ja Hippaa ei edelleenkään kiinnosta tehdä mitään muuta kuin paimentaa. Kyllähän se tokoilee omassa pihassa, mutta se ei paljon edistä etenemistä sillä uralla.

Huomasin, että PoKS järjestää virallisen rally-tokon. Koska olimme jo hyvällä menestyksellä kerran kokeilleet lajia, varasin siltä istumalta meille paikat ja tänään oli koe.

Tuomari Tytti Lintenhofer selvitti rataan tutustumisen alussa kädestä pitäen kaikki toimenpiteet, mitä kylteissä kerrotuilla tehtävillä tarkoitetaan ja miten ne oikeaoppisesti suoritetaan.
Kylttien välit ovat lyhyenpuoleiset ja siinä ajassa pitää kävellä, lukea tehtävä, käskeä koiraa ja jatkaa seuraavalle kyltille. Joissakin tehtävissä kyltillä pysähdytään, toisissa ei. Osa tehtävistä suoritetaan kyltin etuvasemmalla ja osa sen edessä. Jahas, ja kaikki tämä pitäisi tehdä vielä koiran kanssa? Siinäpä putkiaivolle prosessoitavaa.

Lajissa siis lasketaan virhepisteet ja vähennetään ne pois kun maksimi on 100 pistettä. Samalla juostaan myös aikaa vastaan eli tasapisteiden osuessa usealle koirakolle aika ratkaisee. Koiraa saa kehua ja kannustaa suorituksen aikana ja se on jopa suositeltavaa, kunhan ei koske koiraa eikä koira koske ohjaajaa kehässä ollessa.

Hipan kanssa startattiin numerolla 6 ja tuloksena oli 84 pistettä. Yksi epätarkasti suoritettu liike tuli ja useita kontrollivirheitä ja taluttimen kiristymisiä. Loppuarvostelussa luki "Iloinen suoritus. Pieniä epätarkkuuksia. Hyvin kannustettu."

Suoraan sanottuna Hippa oli melko pihalla alusta lähtien. Ulkona viritellessä se teki oikein mainiosti kaikki jutut, mutta sisätila oli kammotus. Tarvitaan lisää treeniä ja toivon, että poksilaiset saavat koulutusta järjestettyä.

Jatsin kanssa loikattiin kehään numerolla 14 ja tuloksena oli 96 pistettä. Siinäkin tuli talutinvirhe, kylttivirhe (kyltin, merkin tai henkilön koskeminen tai nuuskiminen on kielletty) ja vino asento.
"Pirteä suoritus. Koira hieman liian innokas. Hyvin ohjattu."

Eli epäilemättä tuosta liiasta innokkuudesta nuo virheet tulivat.

Kokonaisuutena oli oikein mukavaa ja aion jatkaa tätä harrastusta. Alokasluokka menee periaatteessa entisillä tokotaidoilla, mutta avoimesta luokasta lähtien tuleekin vastaan yhä erikoisempia liikkeitä ja koirille joutuu ihan oikeasti opettamaan uusia juttuja.

Järjestäjä otti kuvia ja lupasi lähettää niitä, joten lisään sitten jos niissä on jotain nähtävää.

Rata näytti tältä:

(Kuva: Saija Jänkävaara)

2 kommenttia:

Hinni Ruottu kirjoitti...

Onnea hienosta uuden lajin korkkauksesta :)

Hanna P kirjoitti...

Kiitos! Innoissani olisin tietenkin heti menossa kaikkiin lähellä oleviin kisoihin, mutta lokakuussa Kuopiossa ja marraskuussa Jyväskylässä olevat ovat jo täynnä!
Suosio on aika hurjaa näköjään.