Todellisuuden ihmettelyä

Kaikenmaailman virtuaalimölliäisten vastaiskuksi tällään setin kuvia aidoista olennoista. Lenkillä törmäsimme tuikeailmeiseen, mutta armeliaan suotuisasti kuvaamiseen suhtautuvaan mäntypistiäiseen. Taustalla on tietenkin kaksi mustikka-automaattia.


Se oli kännykkälaatua se, joten kotiin palattua ripustin varsinaisen kuvausvehkeen kaulaani ja lähdin katselemaan muita otuksia.

Kimalaiset olivat liikkeellä sankoin joukoin. Jopa samaan kukkaan oli tulossa porukkaa enemmän kuin ensimmäinen ruokailija olisi toivonut. Kaverin laskeutuminen ei mennyt ihan lennonjohdon suositusten mukaan ja se tarrautui toisen turkkiin. Kuulin suivaantunutta keskustelua turkissa roikkumisen sijaan siipien käyttämisestä kun ne kerta lajille on suotu.


Hyönteistietämykseni ei ole paras mahdollinen, joten tätä koppiaista en tunnistanut.



Neitoperhosia lepatteli myös vaikka kuinka paljon. Nämä asettuivat poseeraamaan samaan kuvaan.



Neidonkorento sen sijaan oli ujoa sorttia. Tämän lähemmäs en perusobiskalla päässyt.



Kukkakärpäset ovat söpöjä. Haluaisin kuvan siitä kun semmoinen surraa paikallaan, mutta ei onnistunut millään.



Lähtökiihdytys.


Siirtykäämme eläinkunnasta kasvi- ja eläinkunnan välimuotoon eli sieniin. Virpi totesi facebookin puolella kirjoittaneensa kantarellin kanttarelliksi ja joku pilkunviilaaja oli puuttunut asiaan. Minä olen myös pilkunviilaaja, mutta kirjoitan silti tämän sienimaailman kuningattaren kanttarelliksi. En nimittäin löydä suomen kielestä mitään järkevää sääntöä, joka puoltaisi sanan kirjoittamisen toisella tapaa kuin mitä se lausutaan.

Miten niin kantarelli? Kanttarelli on nimi, kokonaisuus. Kantarelli on yhdyssana. Kanta kuten naulassa on kanta. Mikä kanta se on siinä rellissä? Ihan kuin rellit olisivat laji ja kantarelli siinä alalaji. Muita voisivat olla vaikkapa kärkirelli, tyvirelli ja varsirelli. Mutta kun niitä ei ole.

Sitten tuli mieleen kantaväestö. Sivistyssanakirjan mukaan kantaväestö on jonkin seudun alkuperäinen väestö. Siihen voi sulautua siirtolaisia ja useinhan näin käykin. Rellien kantaväestö on siis kantarellit. Missä ovat siirtolaiset, joiden takia relli on mainittava? Ihan hyvin voisi vaihtaa sienen nimeksi pelkän rellin. Tai sitten se kanttarelli, joka on nimi. Kokonaisuus.

Voin muuttaa oman kantani (sic!) kanttarellistä sitten kun joku viisas perustelee kantarellin kirjoitusasun. 

Siihen asti heitetään kannat kattoon ja keskustellaan keltavahveroista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiraa luulin pyytäneeni, mutta mitä sainkaan

Ykkönen, kakkonen, hevosmies Makkonen...

Taiteentäyteinen viikonloppu Imatralla