lauantai 31. maaliskuuta 2012

Hitsin Koirat ja sen syntytarina

Kaikki alkoi viime syksynä, kun kävin Lieksassa tilaamassa Vartiaisen Jounilta koirahäkin autoon. Siinä ehdittiin jutella yhtä ja toista, muun muassa omat metalliopintoni ja siihen aikaan tekemäni tokoesteet. Niitä olisi saanut tehdä enemmänkin, mutta siirtyminen pois peltipajalta katkaisi bisnekset.

Jouni kysyi vähän myöhemmin, että tekisinkö hänelle häkin osia alihankintana jos sesonkiaikana ei itse ehdi. Tuumasin, että mikäs siinä. Ei puutu kuin tilat ja vehkeet.

Pistin mielikuvituksen lentämään ja ajattelin, että siinähän olisi liikeidea kun voisin tehdä semmoisia tarvikkeita koiraharrastajille, mitä kaupoista ei useimmiten löydy. Toiminimihän minulla jo on, mutta kyllä metallipajalla pitäisi olla iskevämpi nimi.

Eräänä iltana nukkumaan mennessä mietin nimeä ja pyörittelin sanoja mielessäni, mutta nukahdin kesken kaiken. Sitten toinen koirista tallasi vinkulelun päälle.
Skviik!!
Säikähdin hereille ja ensimmäinen ärjäisy unesta vielä puolitajuttomana oli "Helevetin rakit!"
Siinähän se! Siistin idean vähän ympäristöystävällisempään muotoon ja pääsin hakemaan aputoiminimeä Hitsin Koirille.

Hakemus tuli bumerangina korjausvaatimuksen kanssa takaisin. Selityksenä oli, ettei nimi saa olla huudahdus tai lausahdus.
No hemmetti! Olin täysin virittäytynyt tuohon nimeen enkä keksisi millään aikarajan puitteissa uutta nimeä. En edes halunnut keksiä.

Joidenkin päivien kuluttua purppasin Jounille asiasta ja tämä kannusti kysymään toisen kerran. Mainitsi vielä Joensuussa toimivan Jepjep -nimisen yrityksen ja se jos mikä on huudahdus.

Laitoin hakemuksen käsittelijälle sähköpostia. Perustelin nimivalintaani sillä, että se erottuu muista vastaavista, viittaa alaan ja asiakasryhmään sekä vihjaisin Jepjepistä, joka oli eräänlainen ennakkotapaus. Viikon päästä tuli ilmoitus, että Hitsin Koirat on hyväksytty kaupparekisteriin.

Kysyin Ylämyllyllä olevaa hallia vuokralle, mutta Josekin ammattilaisten kanssa tehtyjen laskelmien perusteella se osoittautui liian isoksi ja kalliiksi ylläpitää. Vähän halvemmaksi olisi tullut rakentaa omalle pihalle pienempi paja, mutta silti olisi pitänyt haalia aika paljon jotain muuta alihankintatyötä, että elättäisin itseni.

Asustusanomus tökkäytyi siihen että ELY-keskus tarvitsee tarkat laskelmat siitä, paljonko tiettyä tuotetta pitää myydä päivässä, viikossa, kuukaudessa ja niin edelleen. En osannut moista arviota tehdä.

Edullisin vaihtoehto olisi päästä jonkun kanssa yhteistyöhön saman katon alle ja samoilla koneilla tekemään ja sitä harkitsen seuraavaksi.

Kun nyt olen impulsiivinen luonne, niin päätin ettei kukaan kiellä minua puuhailemasta omalla pihallani. Veljeni töpselineuvos kävi asentamassa autotallin seinään voimavirtapistokkeen hitsauskonetta varten.

Ostin omalla kustannuksellani muutamat tärkeimmät työkalut ja valmistin yhden tokoesteen prototyypin. Sen idea oli myös Jounilta peräisin, mutta valmiina se ei toiminutkaan parhaalla mahdollisella tavalla. Aina joku teräs sojotti johonkin suuntaan ja kuljetus oli hankalaa.

Yön aikana aivot taas ahkeroivat ja aamulla oli uusi malli mielessä valmiina. Hankin tarvikkeet ja toteutin päässä leijuvat piirustukset. Systeemi toimi tosi hyvin!
Tein tähän blogiin Hitsin Koirille lisälehden, jossa on mekanismista kuvat ja selitykset sekä tietenkin yhteystiedot mahdollisia tilauksia varten.

Ei kommentteja: