sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Outokummun ryhmis 2015

Kaksi vuotta sitten Hippa sai samaisessa Okun ryhmiksessä Irina Poletaevalta T:n ja kohtalaisen kurjan arvostelun. Tänä vuonna tuomarina piti olla Saija Juutilainen, josta en tiedä mitään, mutta arvelin ettei hän Poletaevaa kehnompi voi olla, joten ilmoitin koiran näyttelyyn. No, koiria ilmoitettiin Okuun valtavat määrät ja tuomareita piti mulkata uuteen järjestykseen. Kuinka ollakaan, Juutilainen vaihtui Poletaevaan!

Pitkään mietin, että pidänkö kiinni periaatteistani ja jätän menemättä vai annanko periksi nuukuudelle ja menen. Raha ratkaisi. Toinen ratkaiseva tekijä oli uteliaisuus. Joko annan tuomarille mahdollisuuden tarkistaa kantaansa ja tulen kotiin iloisen yllätyksen kanssa tai sitten en.

Tuloksena oli tällä kertaa jotain siltä väliltä. Hippa sai H:n ja hieman ihmeellisiä elementtejä sisältävän arvostelun:

"Good type. Longish proportions. Strong bones. Head could be more typical. Scissors bite. Needs better ear carriage. Shape of eyes & expression could be better. Good neck, level back. Well developed chest. Corect angulations. Moves with enough power but with a bit short steps. Good coat."

Käännätin lomakkeen näyttelyn käännöspalvelussa, joten luulisi menneen oikein:

"Hyvä tyyppi. Pitkähköt mittasuhteet. Vahvat luut. Pää voisi olla tyypillisempi. Saksipurenta. Voisi olla parempi korvien kanto. Voisi olla paremmat silmien muoto ja ilmeet. Hyvä kaula, levyselkä. Hyvin kehittynyt rinta. Oikeat kulmaukset. Liikkuu riittävällä voimalla, mutta vähän lyhyin askelin. Hyvä turkki."

Onhan siinä joiltakin osin kehitystä tapahtunut edelliseen verrattuna. Mutta.

"Pää voisi olla tyypillisempi." Milläs tavalla tämä pää nyt on epätyypillinen? Eihän tuo lausunto kerro yhtään mitään. Kyllä minusta olisi fiksumpaa kertoa, mitä vikaa on eikä ilmoittaa epämääräisesti, minkälainen pitäisi olla (sikäli kun tuo tyypillinenkään kertoo äkkinäiselle mitään).

"Voisi olla parempi korvien kanto." Toinen epämääräinen ilmaisu. Millä tavalla tämä yksilö kantaa korvansa ja miten sen pitäisi se tehdä? Joku asiantuntija voisi kertoa sen vaikka tämän kuvan perusteella. Kommenttilaatikko on käytettävissä, kiitos."Voisi olla paremmat silmien muoto ja ilmeet." Hipalla on mantelinmuotoiset silmät kuten rotumääritelmän mukaan kuuluukin olla. Olisin kiinnostavaa tietää, minkälainen ilme niissä olisi tuomarin mielestä pitänyt olla.

Askel on lyhyt, sen tiedän. Vaikka mitä nakkia nenän edessä heiluttaisin, en saa koiraa liikkumaan sillä tavalla kuten se esimerkiksi pyörälenkillä ravaa. Kehässä oli kyllä tilaa tällä kertaa, joten siitä kiitokset järjestäjille.

Sen verran hykertelin mielessäni, että ainakin kinnerahtaus on hävinnyt jonnekin. Liekö sillä ollut vaikutusta kun trimmasin takasäärten sisäsyrjät niin lyhyeen karvaan kuin se oli järkevästi tehtävissä.Todellisuudessa se on yhtä pihtikinttu kuin ennenkin, mutta lieneekö Hipan valtavat perskarvat sokaisseet tuomarin.

Jatketaanpa taas järkevämpien harrastusten parissa. Saatan harkita näyttelyreissua jos sopivan lähellä olisi mahdollisuus saada arvostelu, josta saa edes jotain tolkkua.

Ei kommentteja: