keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Joensuusta Viinijärvelle kolmen pysähdyksen taktiikalla - junalla!

Päätin tarjota pojille elämysmatkailua loman alkamisen kunniaksi. Piipahdimme tänään kaupungissa vaihtamassa jo etukäteen lauantaisen Nightwishin keikan liput rannekkeisiin ja suoritimme tämän matkan junalla. Siitä tuli todellinen elämys muillekin kuin meille jo oman kylän seisakkeella kun Aten hoitotäti miehensä kanssa odotteli samaa junaa. Leena ei ole nähnyt Attea vuosiin eikä olisi tunnistanut, ellen minä olisi ollut mukana.

Menomatka pysähtyi Prisman kohdalla kun piti antaa rataa sotaharjoituksiin menevälle arsenaalille. Siinä kulki tankkeja ja kuormureita.

Kaupungissa ollessa iski mahdoton tuulenmyräkkä, hyvä etteivät lippikset lentäneet jokeen.

Kun paluumatka koitti, juna pysähtyi jo heti alkumatkasta. Kuulutusta ei heti kuulunut ja veikkailimme, mitä mahtaa olla tapahtunut. Kimmo epäili puun kaatuneen raiteille ja se arvaus meni justiinsa nappiin.

"Hyvät matkustajat, puu oli kuatuna radalle, mutta palolaitos kävi katkomassa sen pois ja matka taitaa piästä jatkummaan."

Kun juna pääsi vauhtiin, tuli toinen stoppi ja kunnolla liinat kiinni -tyyliin. Palaneen käry ihan leijui matkustamoon. Mitä nyt?

"Hyvät matkustajat, toinen puu oli radalla mutta siitä tuli entinen puu. Jatketaan matkaa."

Matka ei jatkunut kuin parikymmentä metriä ja taas pysähtyi.

"Hyvät matkustajat, se edellinen puu jäikin veturin alle ja kuski meni sitä irrottelemaan. Lähetään jatkamaan kunhan suapi puun sieltä pois."

Hyvän aikaa odoteltua kiskot alkoivat viedä jälleen, mutta vauhti ei päätä huimannut.

"Hyvät matkustajat. Yliajettu puu teki sen verran isoa vauriota veturiin, että mennään näillä eväillä Viinijärvelle ja yritetään hankkia toinen veturi jatkamaan Pieksämäelle."

Meidän 22 minuutin matka venyi tunnin pituiseksi mateluksi. Arvioin junan kulkeneen noin viittä-kuuttakymppiä, koska autot viereisellä Kuopiontiellä puhalsivat ohi aika vauhdikkaasti. Saipa matkalipulleen katetta ihan koko hinnan edestä.

Lopputulos oli se, että Pieksämäelle ja sieltä Helsinkiin matkaaville hankittiin bussikyyti. Viinijärven asemalle hivuttautuessa huvitti siellä odottava rouva, joka levitteli käsiään ällistyneen näköisenä kun juna saapui väärää raidetta pitkin. Sinne se junaparka jäi 2-raiteelle seisomaan pois muun liikenteen tieltä.

Kaikkea sitä sattuu, mutta minkä luonnonvoimille mahtaa. Meillähän ei ollut hätää kun ensimmäiselle pysäkille jäätiin, mutta pidempimatkalaisia ei käynyt kateeksi.

Mielenkiintoinen reissu ja melko savolaisenoloisen konnarin kuulutukset olivat piste iin päälle.
Junassa on hauska matkustaa, kuten vanhassa mainoksessa sanotaan.

Ei kommentteja: